Lars Erik Rødne

Julematen er verste sort for avløpsrørene!

Ribbefett, sjy fra pinnekjøttet og fete sauser helles i avløpsrørene, og plugger dem til, hva bør man gjøre for å unngå tette rør midt i juleselskapet? Matfett, som er mykt når det er varmt, kjøles ned i avløpsrørene, og danner lag på lag med stivnet fett. Tette rør og oppvaskmaskiner, koster millioner for forsikringsselskapene i skader hvert år. Vi har spurt vår takstmann og rørlegger, Lars Erik Rødne, som stadig er ute på slike skadeoppdrag – hvilke forholdsregler bør vi ta i julen?

Hva bør vi gjøre med matrestene fra ribbe og pinnekjøtt?
Min anbefaling er først å fremst å kaste alt i matavfallet, la det stå og stivne før du kaster det. Tørk det ut av vasken med papir, ikke skyll det ned. Bor du i leilighet med trange gamle rør, er du nesten garantert problemer om du skyller det ned i vasken, og ikke bare det – du risikerer å  pådra borettslaget/sameiet rotteplager i tillegg. Tørk godt ut av vasken med papir når det ligger fettrester igjen, ikke skyll dette ned.

Hva da om man har vært så uheldig å få tette rør, hvordan får man løsnet opp “proppen”?
Det finnes etterhvert mange midler på markedet som egner seg for å løsne opp tette rør, både Mudin og Jif fungerer godt. NB! unngå bruk av Plumbo i pulverform! Gamle kjerringråd med eddik og bakepulver fungerer derimot svært dårlig, og er ikke å anbefale. Bare pass på at du kjøper et middel som egner seg for plastrør, ellers risikerer du at rørene “smelter” og skadeomfanget blir langt større.  Alternativt kan du fjerne “proppen” mekanisk med klosett-/vakuumpumpe – fungerer som regel veldig effektivt dette også.

Så var det oppvaskmaskinen da, skal man skylle tallerkener før man setter dem inn, hvordan unngår man at oppvaskmaskinen blir tett og begynner å lekke i travleste julestria?
Det skal ikke være nødvendig å skylle tallerkener – da vil jeg heller anbefale en grundig rengjøring og rens av oppvaskmaskinen før jul, kanskje den viktigste julerengjøringen du gjør!
Her er tips til hvordan du rengjør og renser oppvaskmaskinen – her

Skulle uhellet være ute så har vi takstmenn på jobb som kan bistå deg – kontakt oss på mail eller ring 51 20 24 30.